få gratis Windows PC teknisk support och borttagning av skadlig programvara på din lokala Microsoft Store

Microsoft driver över 100 butiker över hela USA och Kanada. De är inte bara ställen att handla – Microsoft butiker kommer att utföra grundläggande Windows PC underhåll för dig, gratis. Det spelar ingen roll var du köpte datorn, så länge det kör Windows.

Den här typen av tjänster de flesta butiker – som Best Buy Geek Squad – kommer att debitera dig en premie för. Microsoft Stores är mer än bara platser att köpa en ren, malware fri laptop.

Nej, detta är inte en reklam för Microsoft och deras butiker. Detta är ett sätt att få lite gratistjänst från Microsoft för Windows PC du redan äger. Det är på tiden Microsoft gav mer stöd för alla de Windows-datorer som de gjort sin förmögenhet på.

Detta är naturligtvis bara bra om det finns en Microsoft Store plats nära dig. Det finns platser i de flesta amerikanska delstater och vissa större städer över hela Kanada. Microsoft öppnar fler och fler butiker varje år, så du kan ha en nära dig snart om du inte redan. Visa en up-to-date lista över Microsoft Store platser på Microsofts webbplats.

Denna tjänst är en del av Microsofts i butik “Svar Desk” tjänst. Tänk på det lite som Genius Bar på en Apple Store – ja, de Microsoft Stores känner mycket förebild Apple Stores.

Svaret Desk webbplats kan du välja en närliggande butik och göra en gratis möte. Drop in och en “service Advisor” kommer att erbjuda några gratis tjänster för alla Windows laptop, oavsett var du köpte den.

Fria tjänster omfattar “utökade diagnostik”, “programvara reparera eller stöd”, “virus och malware borttagning” och “PC tune-ups.” Som jämförelse, bara “Virus och spionprogram borttagning” kostar $ 199,99 om du går till Best Buy Geek truppen istället.

Vi rekommenderar mot att använda Geek Squad, uppenbarligen. Du kan serva din dator på egen hand. Men om du vill ha professionell hjälp, kan du få det gratis. Och om du har släktingar du bor nära en Microsoft Store och de ber dig för att ta bort skadliga program från sina datorer och gör det köras snabbare, du kan berätta för dem att ta det till en Microsoft Store och har Microsoft göra arbetet så att du kan undvika frustration och spara din egen tid.

Det finns alltid en hake. Microsoft Stores är butiker där de vill tjäna pengar, inte serviceställen som drivs enbart till förmån för sina kunder. De erbjuder några betalda tjänster, och du kan erbjudas dessa om du går in i en butik.

Att vara rättvis mot Microsoft, är dessa tjänster inte prissatta absurt – $ 49 vardera, de är mycket billigare än jämförbara Geek Squad tjänster, till exempel. Data Recovery Services är förståeligt dyrare.

De $ 49 betalda tjänster sträcker sig från den potentiellt användbar som en “Garanti concierge” tjänst där Microsoft Store anställda kommer att behandla din dators tillverkare för att få den fasta under garanti så att du inte behöver slåss mot dem, till det absurda, som “OneDrive setup “som består av att installera OneDrive appar på alla dina enheter och logga in med samma konto.

“Maskinvara uppgradera / installera,” fri med köp av en uppgradering av hårdvara i butiken, är en förståelig tjänst om du inte är bekväm att göra detta på egen hand, medan “App installation” – som verkar bestå av att installera program – är något alla PC-användare bör bara få bekväm med på egen hand.

Detta är en enkel spets, men Microsoft Stores har inte funnits särskilt länge – den första öppnades 2009. Den här tjänsten kan förekomma att dra dig till Microsofts egna butiker, men det är också ett försök att konkurrera med Apple att ge en enda placera du kan gå för att få svar och stöd. Om du behöver hjälp, är det värt ett försök.

Men om du går – eller om du råda en släkting eller vän att gå – se till att tala om för dem att inte få sugas in av $ 49 OneDrive installations service och andra tvivelaktiga tjänster.

Om du har erfarenhet av att använda dessa tjänster på en Microsoft Store, gärna chime och dela dem. Vi har hört några bra saker, och dessa tjänster verkar inte som om de är utformade för att medföljande varje enskild person som går in genom dörren.

Image Credit: crpietschmann på Flickr, kimubert på Flickr, Wesley Fryer på Flickr

Jag försökte svaret skrivbord på min lokala Microsoft Store en gång och var mycket besvikna. Killen som hjälpte mig inte verkar veta mycket om datorer och allt han ville göra var sälja mig ett servicepaket.

Det var en annorlunda upplevelse från att besöka Apples Genius Bar. Jag tänkte Microsoft skulle ha kopierat bra saker om Genius bar, inte bara tanken.

Jag tvivlar på att jag skulle gå tillbaka till svaret Desk, jag visade mitt enda besök som ett slöseri med tid.

Om Microsoft gör borttagning av skadlig programvara, vilka verktyg använder de? Är det de fria som Malwarebytes etc, eller Microsoft skapat verktyg som Security Essentials eller någon av de välkända betalprogram? Om du får Teknisk support, oavsett om du betalar eller det är gratis, du kan förvänta dig att det är den bästa och görs på rätt sätt.

Jag brukade arbeta på en Microsoft Store som en teknisk rådgivare (tjänste rådgivare nu). Bra jobb, jag bara gav upp eftersom jag hade ett erbjudande om en 9-5 M-F. Det gick inte att passera upp det.

Du kommer att se några variationer i kunskapsnivån från butik till butik. Men det är något som företaget aktivt försöker att arbeta med.

Av samma anledning ser du några variationer i hur väl de tar hand om din dator. Jag har hört en del skräckhistorier om vissa butiker som är så oerhört upptagen att varje borttagning av skadlig programvara bara är “torka av datorn” (återigen, hur man Geek något rekommenderar taktik, är det säkraste sättet att vara säker på att du blivit av med allt).

När det gäller verktyg, det är massor av verktyg. Vissa är interna Microsoft-verktyg, en del är saker som de har betalat en premie för att ha rätt att använda. (Den techbench versionen av Malware exempelvis älskade att verktyget)

Butiken jag arbetade på var fantastiskt. Jag kom att tänka jag visste massor om datorer, underhålla dem, och malware dator. Och jag gjorde. Men det fanns så mycket mer att lära likväl. Jag hade mer utbildning för att göra mitt jobb, där jag inte ens tillåtet att utföra något arbete, bara träna, då har jag för alla mina andra jobb tillsammans.

Efter att ha lämnat, jag fortfarande hänvisa människor där. Särskilt när jag inte vill arbeta på det på grund av tidsbrist. Om jag litar att skicka min familj och vänner där, som i slutändan säga något. När allt kommer omkring, har jag varit i gården och jag vet vad som händer.

Jag har hört en del skräckhistorier om vissa butiker som är så oerhört upptagen att varje borttagning av skadlig programvara bara är “torka av datorn”

Det blev vårt motto på min dator butiken efter ett tag. Vi frågade kunder att ta in deras installation CD, och vi backas upp sina data, torkade datorn ominstalleras OS, och återställt sina uppgifter för dem. Det var ofta mycket billigare för kunden än att betala $ 60 en timme för oss att spåra upp och eliminera dussintals bitar av skadlig kod.

Detta var också i dagarna före verktyg som Malwarebytes. Det var exakt en bit av anti-malware program (exklusive antivirusprogram), och det gjorde inte fånga allt.

Microsoft Stores har tillgång till en ton av verktyg. De flesta av dem riktigt bra. Allt från sysinternal verktyg för nästan alla bra malware och virusskydd du kan begära.

90% av det som kom in på vårt lager inte var en riktig virus. Bara malware och webbläsare kapare nivå grejer.

Jag antar att fördelen att inte ta betalt för borttagning av skadlig programvara är att det inte är “billigare bara för att torka”

Det är en del av anledningen till att jag skulle ändå rekommendera att skicka människor där.

Jag skulle satsa att Microsoft använder sina egna verktyg eftersom de har mer avancerade verktygslådor som DART.

Det är bra att dessa butiker ger gratis tjänster, människor som har problem löses eller repareras kommer sannolikt att fortsätta att köpa deras produkter. Microsoft måste också vara mer proaktiva för att förhindra “crapware / malware” laddas ned i första hand.

Microsoft måste också vara mer proaktiva för att förhindra “crapware / malware” laddas ned i första hand.

De tänker på det sättet. Med Windows Store, jag tror MS så småningom kommer att ha en kurator miljö, som Apple och App Store. Det är bara en fråga om tid och att få människor används till App Store paradigm.

Nintendos Virtual Boy, deras pseudo virtuella verklighets headset som gav många användare svår huvudvärk, tillbringade en knappa 6 månader på marknaden.