Allt du behöver veta om den blå skärm av döden

Den blå skärm av döden – eller BSOD – är alltid en ovälkommen syn. BSODs visas när Microsoft Windows stöter på ett allvarligt fel det kan inte återhämta sig från, vilket kräver en omstart och eventuellt resulterar i förlorat arbete.

En blå skärm av döden är den värsta typen av fel en dator kan uppleva, till skillnad från en programkrasch, som inte få ner hela systemet. En BSOD är resultatet av lågaktivt programvara krascha – eller felaktig hårdvara.

Blå skärmar i allmänhet orsakas av problem med datorns hårdvara eller problem med sin hårdvara drivrutinen. Standardprogramvara bör inte kunna orsaka blå skärmar – om ett program kraschar, kommer den att göra så utan att operativsystemet med den. Blå skärmar orsakas av hårdvaruproblem och problem med låg nivå programvara som körs i Windows kärna.

En blå skärm inträffar när Windows möter en “STOPP Error.” Denna kritiska fel gör att Windows kraschar och slutar att fungera. Det enda Windows kan göra är att stoppa datorn och starta om den. Detta kan leda till förlust av data, eftersom programmen inte har en chans att spara sina öppna uppgifter – helst bör programmen kontinuerligt spara sina data så en blåskärm eller annan typ av fel inte kommer att resultera i förlust av data.

När en blå skärm inträffar skapar Windows automatiskt en “minidump” fil som innehåller information om kraschen och sparar den till din hårddisk. Du kan visa information om dessa minidumps att hjälpa till att identifiera orsaken till blå skärm.

Som standard startar Windows automatiskt datorn när den stöter på en blå skärm av döden. Om datorn startas om utan någon uppenbar anledning, är det förmodligen blå-screening.

Om du vill se mer detaljerat felmeddelande när en blå skärm visas, kan du stänga av automatiska omstarter på BSODs från Kontrollpanelen i Windows.

Nirsoft fria Bluescreenview applikation erbjuder ett enkelt sätt att visa blå skärminformationen. Det kommer att skanna alla Minidump filer som skapats under BSODs och visa kraschinformation.

Denna information finns även i Windows Loggboken, där blå meddelanden skärm är utspridda bland program kraschar och andra systemloggmeddelanden.

Om du är en utvecklare som vill felsöka minnes soptippar, prova Microsofts kraftfulla WinDbg debugger.

I Windows 7 och nyare versioner av Windows, är blå skärminformationen också visas i Åtgärdscentret. Om du upplever en blå skärm, kan du öppna Action Center och söka efter lösningar. Windows kommer att analysera BSOD: s och andra typer av fel din dator har upplevt innan de ger dig all information som den har om fastställande av problemet.

Du kan ofta få mer information om en blå skärm fel genom att söka efter det specifika felmeddelandet – som “DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL”, till exempel. Windows 8 nya blå-screen meddelande uppmuntrar dig att utföra en sökning efter felmeddelandet att lära sig mer.

BSODs har en mängd olika bakomliggande orsakerna, men dessa tips kommer att hjälpa dig att hantera många blå skärmar

En dator i väl fungerande tillstånd bör inte blå skärmen alls, men ingen mjukvara eller hårdvara är perfekt. Även en fungerande dator kan blå skärm vid sällsynta tillfällen utan någon uppenbar anledning – möjligen som ett resultat av sällsynta förare buggar eller maskinvaruproblem.

Om datorn är regelbundet blå-screening, har du ett problem. Om du stöter på en blå skärm en gång vartannat år, oroa dig inte om det.

Windows 8 användare åtminstone inte får en skrämmande terminal som meddelande, i själva verket, deras är ser lite söt av Windows standarder.

Ja Jag minns när jag var på en gammal XP och fick min första blå skärm, då jag hört talas om dem, men jag tänkte att om du fick en av som var det datorn var död för gott, var en skrämmande tid för mig, men snart fick problemet redas ut, jag minns att det är något att göra med bios, tror jag bara uppdateras det eller något var länge sedan.

Windows sju man ser ut som en blå version av Linux avstängning bash som visas.

När Bluescreenview inte kan hitta dumpfilen, jag antar att det beror på att SSD enhet C: är den skyldige ???

Windows 8 BSOD är definitivt mer användarvänlig än tidigare versioner men jag önskar att de skulle förlora ostliknande uttryckssymbol av någon anledning får mig att tänka på MS Bob. = /

Tittar upp MS Bob på Wikipedia avslöjade för mig att Comic Sans uppfanns för det. Detta är det värsta som MS någonsin har gjort.

Den enda amerikanska presidenten begravd i Washington D.C. (eller begravdes i en kyrka) är den 28: e president Woodrow Wilson som är innesluten i en grav i National Cathedral.