inte böka eller låsa ogiltig Android garanti?

Många Android justeringar och hacka guider varnar för att du ogiltigförklara garantin genom att fortsätta. Men kommer du faktiskt att nekas reparationsservice om du har rotade eller olåst din starthanterare?

Detta är en svår fråga att besvara. Det är vad tillverkarna säger i garantiavtal, vad som faktiskt verkställas i domstol, och vilka tillverkare faktiskt gör när det är dags att få garantiservice. Vi är inga juridiska experter, men vi kommer att svara på denna fråga från våra egna erfarenheter och vad vi har hört.

OBS: Tänk på att vi pratar om böka telefonen eller låsa upp sin bootloader- inte låsa det från din operatör. De flesta flygbolag kommer att låsa upp telefonen för att använda den på ett annat nätverk för dig, som aldrig ogiltigförklarar garantin. Låsa din starthanterare är ett annat djur.

Tillverkarna är ofta angelägna om att säga någon form av icke godkänd programvara ändring kommer garantin i det finstilta ogiltig. Reglerna är ofta olika för Nexus-enheter eller “Developer Edition” enheter, även om tillverkarna inte riktigt verkligen stava det ut. Här är ett ovanligt exempel på en Motorola företrädare klargör frågan en bit i ett offentligt forum

“Den nya (2015) Moto X Pure är inte en Developer Edition, så låsa upp bootloader gör garantin ogiltig …

För att sammanfatta och förtydliga

Låsa upp bootloader kommer att visa din garanti ogiltig,. Men om en obesläktad fysiskt material fel skulle inträffa, såsom en dålig volym rocker eller en misslyckad högtalare, kommer den att täckas om telefonen visar inga tecken på misshandel. Det viktiga är att problemet inte kan spåras till programvara eller missbruk …; Ovanstående riktlinjer gäller endast USA. Politik skiljer sig från region / land. ”

Så för de flesta telefoner, ja: även om många tillverkare erbjuder ett officiellt sätt att låsa upp din starthanterare, de fortfarande hävdar denna typ av anpassning kan upphäva garantin. De är i allmänhet mer överseende med Developer Edition-enheter, men som är avsedda att hacka runt med.

Språket på Googles Nexus-enheter har också förändrats över tiden. Äldre Nexus-enheter använde formuleringen “Ja, Lås bootloader (och upphäva garantin)” medan nyare enheter använder formuleringen “Ja, Lås starthanterare (kan upphäva garantin).” En Reddit användare frågade en Googles support representant, bara för att upptäcka att böka och installera en anpassad ROM på sin Nexus 6P inte skulle upphäva sin garanti. Men det är bara en supportrepresentant, och det är inte riktigt preciseras någonstans officiellt.

Med tillverkare är så vag om sin politik, är det svårt att veta vad som faktiskt ska hända om du behöver service. Medan det finns ingen hård och snabb regel, kommer de flesta tillverkare fixa hårdvarurelaterade problem utan något krångel (ungefär som Motorola uppgav i sin politik ovan).

Till exempel, om du har problem med skärmen, eller din hårdvaruknapparna inte fungerar korrekt, är det troligt att tillverkaren bara kommer att gå vidare och lösa problemet. Detta gäller särskilt om ditt problem är ett välkänt problem med enheten i fråga liknande lösa de lösa hörlursuttag på den ursprungliga Motorola Droid. Det är helt klart ett hårdvaruproblem som inte kunde ha orsakats av rota eller installera en anpassad ROM.

I andra fall kan det bara inte vara värt besväret för dem att ta reda på vad händer om du har rotat det. Om enheten dör och kommer inte att starta upp, är det osannolikt att tillverkaren kommer att försöka utföra kriminal på enheten för att se om din starthanterare var olåst. De kommer sannolikt reparera eller byta ut enheten under garanti. Som alltid, lite artighet går långt också.

Å andra sidan, gör Men detta vettigt. Tillverkare och cellulära bärare-om du köpte telefonen från en bärare-inte vill ta itu med kunder som har rotade sina telefoner eller installerat en anpassad ROM och har fått sig i trubbel. Företrädaren på din lokala AT & T förmodligen inte kommer att svara på frågor om varför så och sådan funktion hårdvara inte arbeta under CyanogenMod, och de ska inte behöva.

Men det finns en skillnad mellan en tydlig hårdvara fel och problem du orsakat. Om de försöker att starta enheten och de ser en logotyp för en anpassad ROM innan den inte startar, det finns en god chans att de kommer att berätta om du är på egen hand. (Självklart, om du kan starta enheten upp och se att logotypen, det finns en god chans att du kan fixa enheten själv med lite forskning).

Kom ihåg att böka och blinkande ROM levereras med alla typer av faror om det görs på fel sätt. Kanske du flash en anpassad ROM och raderas trådlösa radion, eller om du gjorde något fel och det kommer inte att starta. Om du tar enheten till tillverkaren eller bärare och förvänta sig att åtgärda det, kommer de att kasta upp sina händer och säger att det är inte under garanti och du är på egen hand. Naturligtvis, det är lite som att installera Linux på en dator som levererades med Windows-du kan inte förvänta sig att tillverkaren för att stödja program som du installerat själv.

I mycket sällsynta fall, den här typen av mixtrande kan “brick” telefonen, vilket gör det helt startas. Om det händer, och du säger tillverkaren att du försökte installera en anpassad ROM, kommer de inte vill fixa det åt dig. Men återigen, bör vi notera: verkligen bricking telefonen är ganska sällsynt, och i de flesta fall kommer telefonen åtminstone slå på, vilket innebär att du kan rädda det med rätt forskning.

Det är också möjligt att göra saker som kan skada din hårdvara med den root-åtkomst. Kanske du överklockat telefonens processor lite för hårt och överhettad det, till exempel. Sådana skador täcks inte av garantin, precis som oavsiktliga skador genom dunking telefonen under vatten eller släppa den ansikte först på trottoaren skulle inte vara.

Förutsatt att du inte har orsakat några allvarliga maskinvaruproblem, som de i ovanstående avsnitt, kan du fortfarande att kunna få garantiservice även om du har tekniskt ogiltigförklaras den genom att önska. Vi har haft lycka till med att få garantin på våra enheter, trots att de rotade, olåst, eller hade tidigare kör en anpassad ROM.

Om enheten fortfarande mestadels fungerar, är det en bra idé att unroot det innan det skickas till tillverkaren för reparation. Om du använder en anpassad ROM, bör du återställa den ursprungliga ROM enheten kom med och åter låsa starthanterare.

Vissa enheter har ett slags “flash disk” som blir utlöses om du någonsin låsa upp bootloader och blinkar en anpassad rom, och en tillverkare kan kontrollera detta. De kommer troligen att göra detta om telefonen har någon form av hårdvaruproblem som ser ut som det orsakades genom sådana ändringar.

Men om telefonen har ett maskinvaruproblem som är helt klart tillverkarens störningsfri och särskilt om det inte är för närvarande rotade, olåst, eller köra en anpassad ROM-they’ll ofta åtgärda problemet. Åtminstone är det vad som hände i vår erfarenhet.

Så, vad är svaret? Det är lite av en gråzon. I allmänhet, så länge enheten inte har maskinvaruproblem som ser ut som de orsakades du jävlas med det och inte kör några konstiga anpassade ROM när du skickar det till tillverkaren eller mobil bärare, är du förmodligen bra. Det finns aldrig några garantier, men det är alltid värt ett skott.

Image Credit: Grekland Android, Danny Choo på Flickr, Pixelmattic WordPress Agency på Flickr, Robert Nelson på Flickr

Jag har en begagnad S4. Ingen garanti, men jag undrar om rota telefonen (för att bli av med bloatware och även köra link2sd) kan låsa mig om några uppdateringar. Jag är med Koodo i Kanada (som ägs av Telus). Jag tvivlar på att en marshmallow uppdatering kommer min väg, men finns det några nackdelar med att böka? … Förutsatt att jag inte skruva upp processen?

Ja, det är verkligen en gråzon och jag slår vad om att du skulle få ett annat svar beroende på vem du pratar med.

I artikeln anges att Motorola inte kommer att infria garantin om du låser upp bootloader, men jag fick höra olika av deras stöd. Jag plockade upp en Motorola Nexus 6 höstas strax efter 6P kom ut. Jag startat det, debiteras det sedan försökt att uppgradera till Marshmallow.

Min nya telefon blev en tegelsten. Det fastnade i en bootloop.

Online-återförsäljare som jag köpte den från ignorerade mig när jag kontaktade dem, så jag ringde Motorola stöd. Jag visste att jag kunde ladda ner Marshmallow från Google och uppgradera den via adb, men jag var rädd för att låsa upp bootloader. De berättade för mig att det var OK. Jag hade hört så många gånger att det skulle frånta Garanti, så jag inisited att tala med en supervsor. Handledaren bekräftade att det skulle vara OK att låsa upp bootloader. Jag skrev fortfarande ner båda namnen ifall det inte fanns några problem senare.

Efter mer resarch, såvitt jag kan säga, har Motorola inget sätt att veta om du har låst bootloader på Nexus 6 så länge du relock det. Huawei har dock en “hårdvara säkring” som kommer att blåsa och de kan berätta om du låser upp bootloader av 6P.

Ingen garanti, men jag undrar om rota telefonen (för att bli av med bloatware och även köra link2sd) kan låsa mig om några uppdateringar.

Om du rot, kommer du (oftast) inte kunna uppdatera tills du unroot, eller installera det OTA genom en annan metod (som blinkar det med TWRP). Så nej, du inte “blockerade” från att få uppdateringar – du får anmälan uppdatering – det bara inte kan installeras på rätt sätt, skulle du behöva installera det manuellt själv.

Det finns gott om nackdelar med att böka, precis som det finns gott om upsides. Det är upp till dig om du är villig att göra det arbete som krävs för att upprätthålla telefonen om du går jävlas med sitt system.

I artikeln anges att Motorola inte kommer att infria garantin om du låser upp bootloader

Det är inte vad artikeln säger. Den säger att Motorola inte kan uppfylla garantin. Det är, om du har låst upp din starthanterare, kommer de förbehåller sig rätten att stänga ner dig för tjänsten. Men i många fall, kommer de att underhålla den ändå. (Och du var definitivt rätt att skriva ner deras namn i fall dom inte -. Faktiskt, jag brukar berätta för dem att ge mig ett ärendenummer och gör en anteckning om jag ringa tillbaka och någon kommer inte att hjälpa mig)

Tyvärr, du har rätt, saknar jag läste det.

Böka bara är inte lika viktigt som det var. Många människor gör det eftersom de tror att de måste, när i själva verket alla de vill göra är förmodligen möjligt utan att göra det.

Tack för svaren. Jag har olåst / rotad alla mina tidigare telefoner, ingen som var under garanti. Jag behöver inte låsa upp min nuvarande S4, men jag vill rota det för adaway, bloatware avlägsnande, och link2sd.

Har Marshmallow skjutits till några S4S? Jag har inte hört talas om några väsentliga prestanda ökar, precis raffinerade behörigheter kontroll.

Finns det något sätt att komma tillbaka till helt nya prestanda utan att göra en fabriksåterställning? Min telefon har blivit mycket trög. Jag har massor av program installerade, men jag kör inte några widgets och jag hålla koll på rogue / bakgrundsprocesser. Inte säker på varför telefonen släpar. Finns det något alternativ till fabriks återställa det?

Om du vill blockera annonser sedan bara använda Adblock webbläsaren. Mycket enklare och ingen böka krävs.

Som sagt en hel del av de saker som måste göras genom rooitng kan nu göras utan.

När det gäller långsamma prestanda med massor av program? Tja varför inte bara ta bort någon du inte har använt i en månad. Min GF brukade klaga en tid tillbaka att hennes Galaxy Note var långsam, väldigt långsamt. Det var. Så jag gick igenom och raderade alla saker hon aldrig använt eller sällan någonsin använt. Arbetade en behandling efter och hennes batteritid inte klaga heller.

Appar är lätta att installera om du någonsin behöver dem igen. Inte som du måste hitta DVD den kom. Jag köper ofta appar billiga att jag kan använda en annan tid och avinstallera dem direkt efter. Om jag inte hittar jag behöver det jag drar bara det från listan.

Fraserna “ingen människa är en ö” och “Klockan klämtar för dig” är båda från samma avsnitt i en uppsättning av andakt, meditation XVII, av den engelska metafysiska poeten och prästen John Donne.